Huis en tuin

Tips voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin

Een mooie en moderne voortuin, wie wil dat nou niet? Een voortuin is het eerste wat je ziet wanneer je naar binnen gaat. Het kan eigenlijk gezien worden als het visitekaartje van je huis. Of je nou een grote of kleine voortuin hebt, het is altijd mogelijk om er wat moois van te maken. Wil je binnenkort een nieuwe voortuin plaatsen en weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Dan kunnen de tips in dit artikel je hierbij helpen.

Kies voor groenblijvers

Bij het inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin is het belangrijk om te kiezen voor wintergroene bomen, heesters of (haag)planten. Het grote voordeel van groenblijvers is dat ze in de herfst en winter geen blad laten vallen. Dat scheelt natuurlijk enorm veel opruimwerk. Daarnaast heeft je tuin altijd kleur, ook tijdens de winter.

Kies voor de juiste tegels

Bepaalde tegels en meubilair geven een (voor) tuin een bepaalde sfeer. Bij moderne tuinen wordt er vaak gekozen voor grote donker grijze tegels of een combinatie van grijze steentjes en houten tegels. Verder kan er ook gekozen worden voor plantenbakken in de kleur zwart, wit of grijs en kies voor kleurrijke bloemen. Dit geeft de voortuin een vrolijke sfeer.

Grind als bodembedekking

In onderhoudsvrije tuinen wordt er vaak gekozen voor grind. Het aanleggen kost wat tijd en energie, maar als het eenmaal ligt dan ben je ook van het onderhoud af. Het enige onderhoud dat grind vergt is het losharken om onkruid tussen het grind te voorkomen. Wat ook een voordeel van grind is dat het waterdoorlatend is. Bij een fikse regenbui blijft het water niet in plassen staan.