Huis en tuin

Correcte bediening van de kettingzaag – 6 eenvoudige regels die de veiligheid verhogen

Winterhard

Veel mensen zijn bang dat wanneer ze voor een groene schutting kiezen, ze in de winter zo de tuin van de buren inkijken. Best logisch, want de meeste bomen en planten verliezen in de herfst hun bladeren. De beukenhaag is winterhard waardoor deze ook in de winter genoeg privacy biedt. Schrik niet als de haag in de winter bruin wordt, dit hoort er bij. Let op: je moet de beukenhaag niet verwarren met de haagbeuk. Deze verliest namelijk wel een groot gedeelte van zijn blad in de winter.

Je hoeft geen expert te zijn om met een kettingzaag te werken. Desalniettemin, of misschien juist daarom, moet u er goed op letten dat er geen ongelukken gebeuren.

Als u een open haard of kachel bezit, weet u dat het goedkoper is om zelf brandhout te maken dan om het te kopen. Zo krijg je een stuk bos en kun je beginnen met het maken van brandhout. Dat zou je wel eens kunnen denken! Maar er is meer aan de hand dan alleen het kopen van een stuk bos. Als u zelf brandhout wilt maken, moet u ook weten hoe u een kettingzaag moet gebruiken. En dit geldt zelfs niet alleen voor kachel- of haardeigenaren, maar voor iedereen die op enigerlei wijze met een kettingzaag aan iets wil werken.

Het ziet er op de TV of bij de boswachter wel heel gemakkelijk uit als hij met de kettingzaag werkt – maar hij heeft ook geleerd hoe hij veilig met de kettingzaag om moet gaan. Dus als u nu besluit om zelf met de kettingzaag te gaan werken, doe uzelf en uw gezin een plezier en neem de tijd om te leren hoe u de machine veilig kunt gebruiken. De kettingzaag is immers waarschijnlijk het gevaarlijkste gereedschap waarmee u kunt werken.

Makkelijk te snoeien

Het snoeien van de beukenhaag dient ongeveer twee keer per jaar gedaan te worden. De beste tijden om dit te doen zijn in juni en eind augustus. De haag is gemakkelijk terug te snoeien en daarnaast hoef je dit dus ook niet heel vaak te doen. Hierdoor is de haag ook toe te passen als je een onderhoudsvriendelijke tuin wenst, zo heb je toch wat groen in je tuin.